Gaziliyik uleyNn (:
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

VERİ TABANI

Aşağa gitmek

VERİ TABANI Empty VERİ TABANI

Mesaj tarafından FirariM Paz Kas. 11, 2007 10:07 pm

Bilgileri saklamanın kolay yollarından bir tanesidir bu veri tabanları. Visual Basic sayesinde veritabanlarını oluşturmak ve kullanmak oldukça kolaylaşmıştır.
Eskiden uzuuun kodlarla dosyalarla uğraşmak, onlara erişmek, bir bilgiyi aramak, sıralamak silmek için baya bir cebelleşmeniz (bizim memlekette böyle derler) gerekirken, Vb sayesinde artık çok daha az bir zahmetle basit depolama programları oluşturabiliyoruz.

İsterseniz ben lafı hiç uzatmayayım, basit bir program yaparak her şeyi adım adım anlatayım.
Başlıyoruz...

Veri Tabanları
Öncelikle bir veri tabanına ihtiyacaımız var. Bunun için VB5.0 ile birlikte gelen Visual Data Manager'ı kullanacağız.Add-Ins menünde o zaten sizi bekliyor. Tamam mı? Seçtiniz mi? Güzel. Şimdi, File/New.../Microsoft Access/Version 7.0 MDB yi seçerek yeni bir veri tabanı oluşturalım.Personel.mdb adı ile kaydetsin.
VERİ TABANI 514
Database Window da bulunan "Properties" in üstüne sağ tuşla tıklayıp, "New_Table" i seçin.İsim olarak birşeyler yazın işte. Ben nedense hep "personel" yazarım. Bu seferlik siz de öyle yapın ki, ileride isim karışması olmasın. Tamam. Artık personel adında ki veri tabanımıza alan (field) eklemenin zamanıdır. Hangi bilgileri saklamak istiyorsanız alanları ona göre seçin. Mesela biz şimdi isim, soyisim ve telefon numaralarını saklayabileceğimiz bir veritabanı yapalım.

Bunun için ilk olarak "Add Field" tuşuna basın.İsim olarak "ad" yazıp enter tuşuna basın. Böylece "ad" isminde bir alanımız veri tabanına eklenmiş oldu. Sonra "soyad" ve "telefon" isminde de iki tane oluşturup "close" ye basın.Field list yazan bölümde oluşturduğunuz alanları gördünüz mü?"Build Table" tuşuna basın. Ve TaTa! Artık sizin de bir veri tabanınız oldu. Veri tabanı deyip geçmeyin. Buna sahip olamayanlar da var. Neyse cıvımayayım...

Yine ilk ekrana döndük. Ama bir farkla: "Database window" da artık propertiesin altında personel de var. Şimdi personel'e sağ tuşla basıp, "Open" ı seçin.Gelen yeni formda Add tuşuna basıp bir tane yeni kayıt yapalım isterseniz. Tuşa basın ve ad olarak "Hande", soyad olarak "Ataizi", telefona da "02123457687" yazın. (İstersen bir ara. Denemesi bedava). Bunları yazdıktan sonra "Update" ye basıp kaydedelim. Eveet işte kaydettik. Bu kadar kolay. Bir kaç tane daha yapın. Zararı olmaz, hem de pratik yapmış olursunuz.

Pekâla şimdi Visual Data Manager dan çıkıp bizim eski dost VB ye geri dönelim.Formun üstüne tetxbox,label ve DataObject yerleştirip şekildeki gibi yapın bakalım.
VERİ TABANI 610
İnşallah pratik yapın dediğimde beni ciddiye alıp bir kaç tane daha yapmşsınızdır. Yapmadıysanız gidin yapın. Haa visual Data manager'e girince, önceden yapılmış bir veri tabanı dosyası çağırmak için open new database seçeneğini kullanacağınızı biliyorsunuz değil mi?

Şu en altta duran ve üstünde "Data1" yazan şey var ya, işte o bizim data object. Siz bi tanışa durun ben yemeğin altını yakıp geleyim(Ciddiyim)... Geldiim. Oo siz baya bir samimi olmuşsunuz. Allah muhabbetinizi artırsın. ama işimiz var. Şşşt! Olm dataobject geç işinin başına!!

Tamam. Şimdi özellikler pencerini kullanarak Data1 nesnesinin "DatabaseName" kısmına gelin. anladığınız gibi; buradan kullanacağımız veri tabanının yolunu gösteriyoruz. Şo yaptığımız "personel.mdb" yi gösterin bakiim. Eveet. Daha sonra yine özellikler pencerinde Data1 in "RecordSource" kısmına tıklayıp "personel" i seçin. Bu sayede veri tabanımız ile, Data objecti tanıştırmış olduk. Gerisi onlara kalmış. Biz üstümüze düşeni yaptık. Ama daha bitmedi. Şu yukarıda duran üç tane textbox okeye dördüncü arıyorlarken bizim data objecti görüyor ve davet ediyorlar. Şimdi onları da tanıştırmalıyız. Bunun için text1 nesnesini seçip properties penceresine gidelim. DataSource kısmına tıklayıp Data1 i seçin. Hemen üstteki DataField kısmından da "ad" ı seçin. Ne yaptığımızı anladınız mı? Artık text1 data1 in bağlı lduğu veri tabanındaki alanlardan "ad" ile bağlanmış oldu. Şimdi diğer iki TextBox ı da soyad ve telefon ile bağlayın.

Herşey yolunda gittiyse programı çalıştırın. Text kutuları Hande Ataizi'ni ile ilgili bilgileri gösteriyor olmalı. Şimdi Data1 deki düğmelere bir basın bakalım. Gördün mü? değiştiler. Yani başardın! Sen bir harikasın! Müthişsin!

Siftah benden bereket Allah'tan. Hayırlısı ile başladık, gerisi gelir elbet. Şimdilk bu kadar yeter sanırım. Yukarıda yazanları, başarıncaya kadar tekrar edip, uğraş. Yap bişeler işte ya. İşin ne? Smile
FirariM
FirariM
Yükselişteymişim ADmin Bey dedi
Yükselişteymişim ADmin Bey dedi

Erkek
Mesaj Sayısı : 154
Yaş : 34
Nerden : Ankara
Kayıt tarihi : 07/11/07

https://gaziliyik.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz