Gaziliyik uleyNn (:
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ağ Cihazlarında Güvenlik Nasıl Sağlanır??

Aşağa gitmek

Ağ Cihazlarında Güvenlik Nasıl Sağlanır?? Empty Ağ Cihazlarında Güvenlik Nasıl Sağlanır??

Mesaj tarafından FirariM Paz Kas. 11, 2007 10:41 pm

GİRİŞ: Birçok kurum, bir güvenlik duvarı (firewall) aldığında güvenlik sorunlarının çoğunu çözdüğünü sanmakta ve diğer önlemleri önemsemektedir. Oysa güvenlik yönetimi ağ (network) üzerinde çalışan bütün elemanların güvenliğini içerir ve sürekli devam eden bir süreç olarak ele alınmalıdır. Bu bildiride, ağ trafiğinin üzerinden aktığı ağ cihazlarında alınması gereken temel güvenlik önlemleri ele alınmış ve bazı ipuçları verilmiştir.


Ağ cihazlarında kurulum sırasında oluşan varsayılan (default) ayarların, kullanıcı tarafından aktif edilen bazı ayarların iptal edilmesi veya düzgün olarak tekrar ayarlanması gerekebilmektedir. Bu bildiride bütün TCP/IP ağları için geçerli ve firmadan bağımsız ayarlar hakkında bazı ipuçları verilmektedir. Uygulamalar Cisco cihazları üzerinde yapılmış ve doğru çalıştığı gözlenmiştir.



AĞ CİHAZLARI
Bilgisayar sistemlerinin birbirleriyle iletişim kurabilmeleri için veri sinyallerini kablo ile veya kablosuz (wireless) olarak iletmeleri gerekmektedir. Kablo ile veri iletilirken her bilgisayarın bağlantı kuracağı diğer bilgisayarlara ayrı ayrı kablolarla bağlanması, çok özel sistemler dışında efektif bir yöntem değildir. Yerel ağlarda birbirine yakın bilgisayarlar ortak bir cihaza bağlanmakta ve bu cihaz genelde hub veya switch olarak adlandırılmaktadır. Bu cihazların oluşturduğu ağ (network) ise internet'e bağlanmak için yönlendirici (router) cihazına gerek duymaktadır. Cihazlar OSI katmanının hangi seviyesinde çalıştıklarına göre L1 (1. Katman), L2, L3 veya yeni nesil (L1-L7) cihazlar olarak sınıflandırılmaktadır. Ağ cihazlarına diğer cihazların bağlandığı arabirimlere port denmektedir.

Ağ cihazları yönetim açısından, yönetilebilir (managable) veya yönetilemez (unmanagable) cihazlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu bildiride yönetilebilir cihazların güvenlik ayarlarına değinilecektir. Yönetilebilir cihazların kendilerine özgü bir işletim sistemi ve konfigürasyonu bulunmaktadır. Cisco cihazlarda IOS ve CatOS, Alcatel XEON'larda XOS, Avaya cihazlarında Unixware, Juniper'de Free BSD örnek olarak verilebilir. Diğer cihazlarda da genelde UNIX tabanlı işletim sistemleri bulunmaktadır. Ağ cihazlarının ayarlanması, yönetimi ve kontrolü aşağıdaki şekillerde sağlanabilmektedir:

HTTP protokolü ile,
Telnet veya SSH ile,
SNMP protokolü ile,
TFTP veya FTP ile,
Konsol portuyla.
Konsol portu aracılığıyla erişimde fiziksel güvenlik ön plana çıkmaktadır. Diğer erişim türlerinde ise TCP/IP protokolü kullanılacağından bu protokolün zayıflıklarına karşı önlem alınması gerekecektir.
Cihazların ayarları menüler aracılığıyla, komut (command) yazarak veya grafik ara yüzlerle yapılabilmektedir. Cihazlarda kurulum sırasında oluşan varsayılan (default) ayarların, kullanıcı tarafından aktif edilen bazı ayarların iptal edilmesi veya düzgün olarak tekrar ayarlanması gerekebilmektedir.

ALINTIDIR
FirariM
FirariM
Yükselişteymişim ADmin Bey dedi
Yükselişteymişim ADmin Bey dedi

Erkek
Mesaj Sayısı : 154
Yaş : 34
Nerden : Ankara
Kayıt tarihi : 07/11/07

https://gaziliyik.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz